

Docenten 2024
Composer in Residence 2024. Componist/dirigent Keiron Anderson is gespecialiseerd in het schrijven van muziek voor blaasinstrumenten, harmonie-orkest, dwarsfluitensembles en brassband. Van klassiek tot jazz, Keiron helpt je op weg met je eigen muziekstuk door middel van handzame oefeningen en groepsopdrachten. De Schotse Keiron leidt o.a. het Leeds Conservatoire Wind Orchestra.
Klarinetdocent Peter Koetsveld: Peter Koetsveld (1961) behaalde in 1985 het diploma Uitvoerend en Docerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij remplaçeerde bij verschillende orkesten waaronder het Radio Filharmonisch Orkest en het Randstedelijk Begeleidingsorkest. Peter is een veelgevraagd klarinetdocent op verschillende plaatsen in Nederland.
Van 1987 tot 1990 verbleef Peter in Kaapstad (Zuid-Afrika) en was werkzaam als Alternate Principal Clarinet-player in het Cape Town Symphony Orchestra. Na 1990 speelde hij eerste klarinet in het New English Orchestra en het Hineni Symfonie Orkest. Bij het Gelders Orkest was Peter werkzaam als vaste remplaçant voor (bas-)klarinet en was hij soloklarinettist bij het Mulder Consort.
Peter’s tweede solo CD met ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn is in maart 2021 uitgekomen. Ook deze CD ontving weer de nodige aandacht in de pers en op Radio 4. In 2022, 2023 en 2024 ging Koetsveld met dit monumentale werk op tournee.
Hobodocent Esther Probst: Esther behaalde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag de diploma’s voor Docerend en Uitvoerend Musicus. Meer dan twintig actieve jaren als aanvoerder Hobo, speelde ze vast in het Noord Hollands Philharmonisch Orkest en later in het gefuseerde NPO/ Balletorkest: Holland Symfonia. In die tijd speelde ze in het Beaufort Kwintet, een hecht blaaskwintet. Tevens is ze lid van het Ives Ensemble sinds de oprichting.
In 2014 voltooide ze haar studie Docent Muziek aan het AHK en sindsdien verzorgt ze muzieklessen op scholen via HalloWereld. Naast spelen verdiepte Esther zich verder in de Kodàly methode en gebruikt solmiseren, met handgebaren zingen in haar klassen en bij haar eigen koor. In 2021-22 volgde Esther de applicatiecursus dirigeren aan de HKU.
Als je kunt zingen wat je wilt spelen op je instrument, dan heb je al een enorme stap gemaakt. De hobo heeft zo zijn weerbarstige kanten en het werken aan een soepel geluid en een aangename kleurrijke klank, maakt het spelen en samenspelen nog leuker.
Hoorndocent Sjef de Kort: Sjef de Kort (1973) studeerde hoorn en directie aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Hij is actief als dirigent, uitvoerend musicus en docent. Sjef is in de muziekwereld breed georiënteerd. Hij heeft orkestervaring binnen de hafabra en de symphonische wereld, speelde op North Sea Jazz en treedt regelmatig op als solist.
Als hoornpedagoog is Sjef actief bij het Nederlands Hoornisten Genootschap. Hij hanteert het principe van leren leren en analytisch studeren. Vanuit zelfanalyse komen uitdagingen en aandachtspunten naar boven die doelgericht en efficiënt aangepakt kunnen worden. Sjef ondersteunt iedere persoonlijke zoektocht naar het hoogst haalbare.
Saxofoondocent Werner Janssen
Slagwerkdocent Jennifer Heins: Jennifer Heins is hoofdvakdocent slagwerk van Jong KC aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Naast het lesgeven van de jonge talenten geeft Jennifer ook les aan HBO minor slagwerkstudenten en geeft zij het vak Snare Drum Techniek aan drummers. Jennifer speelt als remplacemant bij verschillende Nederlandse orkesten en ensembles, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, Slagwerk Den Haag, het Residentie Orkest en Asko-Schönberg.

Jennifer behaalde haar Master of Music en voerde als onderdeel van haar eindexamen het solo concert ‘Veni, veni, Emmanuel’ van James MacMillan uit met het Residentie Orkest o.l.v. Ryan Bancroft.
Jennifer specialiseerde zich tijdens haar masterstudie in orkestspel en volgde deze specialisatie bij het Residentie Orkest. Als onderdeel van het Erasmus Exchange Program heeft zij gestudeerd aan de Hochschule für Musik München bij prof. Raymond Curfs.
Fagottiste Mieke van Dael. Fagottiste Mieke van Dael studeerde fagot bij Adrie Bisschop, contrafagot bij Guus Dral en kamermuziek bij John Mostard en Jos de Lange aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Zij speelt al ruim twintig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aantal jaren intensief met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Mieke van Dael heeft ruim 20 jaar ervaring als docente. Haar passie is om iedere musicus, beginnend of gevorderd, jong of oud, te helpen zijn of haar uitdrukkingsvaardigheid in die rijke taal te vergroten. Zo heeft zij in het verleden de fagotklas van Scholen in de Kunst in Amersfoort doen uitgroeien tot een flinke lespraktijk waarin leerlingen van alle leeftijden en niveaus gedijen.

Als fagottiste en conservatorium docente is Mieke geboeid door de vraag hoe instrumentalisten zich ontwikkelen tot muzikanten. Muziek als levende taal is het door haar vormgegeven concept op basis waarvan zij werkt aan methoden voor instrumentaal onderwijs. Hierbij wordt zij geïnspireerd door haar ruime ervaring als uitvoerend musicus en bronnen als de Kodály filosofie en methodiek, Creative Music Making en Improvisatie.
Als docent methodiek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag zet zij zich nu actief in voor het ontwikkelen van leermethodes voor het instrumentaal onderwijs, vanuit eigentijdse pedagogische principes en gebaseerd op ervaringsgericht leren.
Plezier in leren staat hoog in mijn vaandel; zo hoop ik iedere leerling te kunnen uitdagen zich te ontplooien tot een zelfstandige, ’taalvaardige’ musicus.
Mieke van Dael
Website: Mieke van Dael
Fluitiste en zangcoach Karin Tooren. Sinds fluitiste Karin Tooren haar opleiding tot docerend musicus dwarsfluit aan het conservatorium in Utrecht heeft afgerond speelde zij jarenlang in diverse orkest- en musicalprojecten als fluitist en heeft zij aan vele muziekscholen in Noord Brabant les gegeven.
Het was een bewuste keuze om uiteindelijk voor de pedagogische kant van het werkveld te kiezen. Zij gaf dwarsluitlessen, ensemblelessen en theorielessen in Veghel, Rosmalen, Berlicum, Schijndel, Den Bosch en Eindhoven en was afdelingshoofd muziek bij het vroegere Centrum voor de Kunsten in Boxtel.

“De liefde voor de dwarsfluit en het plezier van muziek maken maakt mijn werk in iedere les tot een feestje.”
Karin Tooren
In haar praktijk Karin Tooren muziek en coaching staat dan ook de passie voor het unieke leerproces van elke leerling centraal. Naast dwarsfluitdocent heeft Karin zich de afgelopen jaren ook ontwikkeld als zangcoach en popkoordirigent.
“Mensen hun eigen creatieve en muzikale kracht laten ervaren, dat is de beweging die ik aan wil zetten.”
Karin Tooren
Lees meer over Karin op https://www.tooren.nl/
Fluitist Raf De Groote. Raf de Groote (België) studeerde dwarsfluit en kamermuziek aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij was jaren privé-leerling bij Erik Dequeker en Susan Milan en nam deel aan masterclasses bij Trevor Wye, Geoffrey Gilbert e.a. Raf is actief in diverse instrumentale combinaties en stijlen.

Raf de Groote speelde bij het Nieuw Belgisch Kamerorkest, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en de Koninklijke Muntschouwburg Brussel. Hij is als leraar dwarsfluit werkzaam aan de Muziekacademie Zoltan Kodaly te Wijnegem bij Antwerpen.
Als gecertificeerd leraar Body Mapping en Franklin Methode geeft hij tal van baanbrekende workshops rond houding, ademhaling en bewegingsoptimalisatie. Via deze inzichten zul je vrijer en blijer gaan musiceren, sneller evolueren en je muzikale verbeelding kunnen belichamen.
“Muzikanten zien zichzelf vaak niet als bewegers. Nochtans is musiceren een subtiele bewegingsvorm. Wil je luider, zachter, of met een andere toonkleur spelen dan verandert de beweging. Een instrument speel je letterlijk met heel je lichaam als hefboom. Houding is dynamisch.Zelf leerde ik vooral “stilstaan”, met allerlei klachten tot gevolg. Daarenboven leerde ik staan “zoals op een foto”. De Franklin methode leerde me dat houding beweging IS.”
Raf de Groote
Website: Raf de Groote
Trompettist en Hoornist Koert Dirks. Koert Dirks Behaalde in 1994 het diploma Docerend Musicus Hoorn bij Vincente Zarzo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en in 1996 het diploma Docerend Musicus Trompet bij Peter Masseurs aan het conservatorium van Amsterdam. In 1997 Behaalde hij ook nog het praktijkdiploma HaFaBra directie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Danny Oosterman.

Koert heeft zich altijd vooral gericht op het doceren, met name de switch van Hoorn naar Trompet en in 18 maanden tijd ook een diploma op trompet halen hebben hem vele opmerkelijke pedagogische inzichten gegeven.
Sinds 2000 is hij ook docent muziek geworden in het middelbaar onderwijs, waardoor juist zijn didactische skills in motivatie, stimulans en ontwikkeling van muzikaliteit duidelijke speerpunten zijn geworden.

Naast lesgeven in het middelbaar onderwijs, dirigeert hij wekelijks een drie tal harmonieorkesten en is zelf concertmeester bij de Heineken Fanfare en speelt trompet bij Copchase Brass XL.
Overige info: www.kadenzamusic.nl
Saxofoniste Floor Wittink. Floor is (klassiek) saxofoniste en gecertificeerd ademcoach. Ze behaalde haar Mastersdiploma Saxofoon in 2002 en speelde in vele projecten; van kamermuziek tot symfonieorkesten tot muziektheater. Momenteel combineert ze saxofoonspelen, pianospelen en vertellen in haar eigen soloproject Misschien wisten zij alles. Als ademcoach geeft ze workshops aan blazers en aan orkesten en daarnaast aan iedereen die een gezonder adempatroon wil ontwikkelen.
Floor belicht tijdens haar saxofoonlessen en workshops, hoe plezier, creativiteit en persoonlijk lesgeven samengaan met de technische en cognitieve aspecten van het leren bespelen van een instrument. Over het overbrengen van het muzikale verhaal schreef ze het e-boek Spelen vanuit je hart met praktische tips voor musici. Voor docenten bracht ze het boek Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt uit. Ze bracht haar visie verder in praktijk met de online cursussen Learn to Play Sax & Jouw Ultieme Sound voor saxofonisten en Moeiteloos ademen voor musici.
In 2015 richtte Floor de Saxschool op in Utrecht Leidsche Rijn en inmiddels werken daar vier saxofoondocenten met ieder hun eigen specialisme.
Tubaist Arne Visser. Tubaïst, dirigent en docent Arne Visser is een veelzijdig musicus met een brede interesse en een groot werkgebied. Als dirigent van amateur- en professionele gezelschappen is hij gespecialiseerd in hedendaags en symfonisch repertoire, met uitstapjes naar de pop-, film- en wereldmuziek. Als tuba- en euphoniumspeler is hij vaak op een podium te vinden met symfonieorkesten zoals Pynarello, het Residentieorkest, Balletorkest en muziektheatergroep Neo Fanfare 9×13. Arne doceert op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Klarinettist Henk Menkveld
Henk Menkveld behaalde het diploma Docerend Musicus klarinet aan het conservatorium in Enschede. Daarna behaalde hij de diploma’s Uitvoerend Musicus klarinet en Orkestdirectie aan het conservatorium van Rotterdam. Van 1987 tot 2007 speelde Henk Menkveld als klarinettist in de Koninklijke Militaire Kapel.

In zijn lessen streeft Henk naar een rustige sfeer waarin geconcentreerd kan worden gewerkt met aandacht voor de individuele persoon. Aspecten als adembewustzijn, houding, motoriek en articulatie komen aan de orde.
Henk heeft het inlevingsvermogen om iedere leerling te volgen op zijn of haar niveau. Ieder mens leert immers op zijn of haar eigen wijze. De leerling wordt uitgedaagd met gevarieerd repertoire, diverse muziekstijlen en improvisatie.
In de afgelopen jaren heeft Henk zich bijgeschoold als saxofonist. Daarnaast volgde hij zanglessen bij diverse docenten. Vanaf zijn studietijd heeft hij ruime ervaring opgedaan met het lesgeven aan diverse muziekscholen, zoals De Muzehof in Zutphen. Henk is aangesloten bij docentencollectief SPMA.
Correpetitor Yulia Urinova: De Oekraïnse Pianiste Yulia Urinova heeft o.a. gestudeerd in Parijs. Zij inspireert jouw solo uitvoering met muzikale ondersteuning en een prachtige begeleiding. Samen gaan jullie op zoek naar de muziek achter de noten.
Yuliya Urinyova (1974) speelt vanaf haar 5e jaar piano, Dwarsfluit (vanaf 9jaar) en accordeon (vanaf 10 jaar) en kreeg op haar vijftiende jaar een diploma voor deze drie disciplines. Zij behaalde in 1993 een diploma met speciale vermelding voor docent fluit en piano, musicus en dirigent. Van 1993 tot 1996 studeerde zij aan het conservatorium van Charkov bij pianist Sergei Polusmiak. Daarna vervolgde zij haar studie bij Mila Baslawskaja aan het Rotterdams Conservatorium waar zij in 2000 Cum Laude slaagde als uitvoerend musicus.
Trombonist Paul Langerman. Trombonist en dirigent Paul Langerman is 1ste trombonist en sectieleider van het Orkest Koninklijke Marechausee.

Paul Langerman is docent zwaar koper en theorie bij Crescendo Sliedrecht. Daarnaast is hij een bevlogen dirigent, die met veel gevoel voor mensen en talent een orkest naar een hoger niveau krijgt. Hij communiceert op een prettige, humorvolle en verhelderende manier zijn muzikale en technische aanwijzingen, waardoor deze goed begrepen worden door amateur muzikanten. Paul Langerman dirigeert harmonie-orkest Crescendo Sliedrecht (harmonie) en fanfare Crescendo Elst, zij spelen in de 2de divisie. Daarnaast speelt Paul ook lichte muziek en in musicals.
Paul Langerman remplaceerde onder andere bij bij de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, het Festivalorkest van het Zuiden, Drumfanfare Koninklijke Luchtmacht en fanfareorkest Nationale Reserve.
Trombonist David Luidold. De Oostenrijkse trombonist David Luidold is als bastrombonist verbonden aan de Grazer Philharmoniker, gastprofessor aan de Kunstuniversität Graz en kapelmeester van de Stadtmusikkapelle Liezen. David speelt regelmatig bij de Wiener PHilharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het symphonieorkest van de Bayerische Rundfunk en de Scala in Milaan.
David Luidold is een zeer enthousiaste docent waar je altijd gemotiveerd vandaan komt. Hij zal privélessen verzorgen en ensembles dirigeren. Op verzoek zal David ook workshops over typisch Oostenrijkse muziek verzorgen.
Online masterclass Function Chorales: Componist Stephen Melillo heeft een eigen manier om te werken aan intonatie en stemming en daarvoor speciaal de Function Chorales ontwikkeld. Tijdens een online masterclass, zal hij uitleggen hoe je deze het beste in kunt zetten om de stemming van je ensemble te verbeteren. Speciaal voor deze week zullen wij de instructies rond de Function Chorales in het Nederlands vertalen.

